Niet gecategoriseerd

Vandaag 1989: begin van de studentenopstand op het Tiananmenplein




Op 15 april 1989 begint in de Chinese hoofdstad Peking een studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede, het Tiananmenplein. Het protest duurt acht weken, tot 4 juni. Dan wordt het hardhandig neergeslagen. Deze studentenopstand is het eerste massale protest tegen de Communistische Partij van China (CCP).

Een grote groep studenten en intellectuelen, democraten en hervormingsgezinden trekt woelig door de stad en bezet het Plein van de Hemelse Vrede. Ze doen dit kort na het overlijden van Hu Yaobang, een voormalige secretaris-generaal van de CCP, die geliefd was bij de studenten. Maar niet bij de partij zelf: die ontheft hem in 1987 uit zijn functie omdat hij te zachtmoedig zou zijn opgetreden, onder meer tijdens eerdere studentenprotesten.

Na het overlijden van Hu Yaobang worden er marsen georganiseerd ter nagedachtenis van de overledene. De studentenleiders zien een mogelijkheid om vanuit deze marsen een protestdemonstratie op te zetten. En die wordt een revolte.

Op 3 en 4 juni 1989 onderdrukt het Chinese leger met geweld de volksprotesten in het centrum van Peking. Op het plein zelf sterven geen mensen; het wordt na onderhandelingen tussen het leger en de studenten vreedzaam geëvacueerd, tegen de dreigende achtergrond van naderende tanks. Maar zelfs Amnesty International moet toegeven dat in andere delen van de stad tussen enkele honderden en enkele duizenden mensen omkomen. Volgens persberichten, onder verwijzing naar bronnen bij het Chinese Rode Kruis, vallen er gedurende die week in heel Peking 2600 doden onder opstandelingen en militairen, en zijn er ook 7000 gewonden.

Luc Pauwels

Luc Pauwels (1940) is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak


steun doorbraak

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

Luc Pauwels

Luc Pauwels is historicus, gewezen bedrijfsleider en stichtte het tijdschrift 'TeKoS'.

Dit artikel delen


Als abonnee kan u dit artikel gratis verspreiden via sociale media en doorsturen naar uw vrienden. Zij zullen dit artikel volledig kunnen lezen zonder abonnee te zijn of zonder een (proef)abonnement te nemen. Zij krijgen bij het lezen de vermelding dat dit artikel door u wordt aangeboden. Als u dit via email doorstuurt, wordt het emailadres van uw vriend niet genoteerd in de databank.

Commentaren en reacties


Reageren op een artikel? Graag, maar hou het netjes, blijf bij het onderwerp van het artikel en blijf niet eindeloos reageren.  Dit is geen plaats voor scheldpartijen en eindeloze discussies. Niet meer dan 10 reacties per dag per persoon en niet meer dan 3 per artikel graag.  Kijk vooraf even op onze Spelregels en technische problemen
[su_spoiler title='Reacties - klik hier' icon='chevron' style='fancy' open='yes']
i
Als ingelogde bezoeker kan u hier de reacties lezen en deelnemen aan het debat.

Sinds 11/9/2023 gebruiken we een nieuw systeem voor de reacties. Het lijkt op de vroegere disqus, maar je gebruikt je eigen login voor de discussie. Voor artikelen voor 11/09 gebruiken we nog Disqus. Je kan je instellingen (eventuele alias en foto) aanpassen op je gebruikersprofiel.

Doorbraak zoekt een moderator voor de reacties. Houdt u van discussie en polemiek, maar ook van een correcte discussie? Wil u ons graag helpen om de kwaliteit van dit forum te verbeteren? Dan horen we het graag. [/su_spoiler]